יותר קרובה ממה שחשבתם, ובטח אחרת מכל מה שהכרתם. זו איסלנד.
אם ראיתם את סדרת הטלויזיה "משחקי הכס" לא יכולתם לפספס את הנופים המיוחדים שהיוו תפאורה לכמה מהסצנות הדרמטיות בסידרה, שאגב הקפיצה לשיאים את הכנסות המדינה מתיירות.
איסלנד היא אי בגודל של 103 אלף קמ"ר, כמעט פי חמישה משטחה של מדינת ישראל, השוכן על הרכס המרכזי אוקייני. במקום הזה מתרחקות לוחיות כדור הארץ זו מזו ולבה העולה מקרום כדור הארץ יוצרת את הרכס. הפעילות הוולקנית הדרמטית הזו באה לידי ביטוי על פני השטח בצורת הרי געש פעילים, בוץ מבעבע, מעיינות חמים, גייזרים וקרחונים רבים בהם הקרחון הגדול ביותר באירופה - קרחון ואטנאיוקול. הטבע בתולי, פראי ואדיר הוד - נהרות שוצפים, מפלים אדירים כמו "מפל הזהב Gullfoss" שבתמונה, שפע בעלי כנף ולוייתנים בקירבת החופים. בחודשי הסתיו והחורף ניתן לצפות בזוהר הצפוני המפורסם.
בתמונה מפל "הזהב" המפורסם Gullfoss
איסלנד ידועה כאחד המקומות הגועשים בעולם מבחינה וולקנית. ב-2010 היתה באיסלנד התפרצות של הר הגעש אייאפיאטלאייקוטל Eyjafjallajökull . ענן האפר שכיסה שטחים נרחבים בצפון אירופה גרם לשיבושים קשים, סגירת נמלי תעופה וביטולן של אלפי טיסות וכמובן לזיהום אוויר קשה ומיפגע בריאותי לבעלי קשיי נשימה, אך לא רק. במרץ 2021 שוב איסלנד עלתה לכותרות כאשר הר הגעש פאגרדאלספיאטל Fagradalsfjall התפרץ והחל לפלוט לבה אחרי 800 שנים בהן היה רדום. להתפרצות הזו קדמו עשרות אלפי רעידות אדמה שהורגשו היטב ונוטרו ע"י מצפי כוכבים מדעיים, כך שזו לא היתה הפתעה.
ההתפרצות הזו בניגוד לקודמתה, היא איטית ועל כן לא עתידה לגרום לפליטת אפר לאטמוספירה, אולם מדענים מנבאים כי פליטת הלבה עשויה להימשך שנים.
בינתיים משגשגת "תיירות הלבה" במדינה, ועשרות אלפי תיירים נוהרים מרייקיאוויק, בירת איסלנד אל מקום ההתפרצות הנמצא כ-30 ק"מ מהבירה, כדי לחוש מקרוב בעוצמה המופלאה ולתעד את המראות הפוטוגניים והרשת גועשת מרוב שלל התמונות והסרטונים. לטובת המבקרים, הרשויות הסדירו שביל הליכה של כ-3.5 ק"מ ממנו ניתן להשקיף על "המופע" ויש פקחים שממונים על שמירת הסדר במקום.
בדצמבר 2023 לאחר מספר שבועות של פעילות סיסמית אינטנסיבית אשר בעקבותיה אף הוכרז מצב חירום ופונו כ-4000 תושבים, התפרץ שוב הר הגעש שבדרום מערב איסלנד, לא רחוק מעיר הבירה רייקיאוויק.
לכתבה המצולמת מחדשות כאן 11 על התפרצות הר הגעש באיסלנד (ב-2021)
האם ניתן לטייל כעת באיסלנד בבטחה ? עדכון נכון ל-30.4.24
ב-16 במרץ 2024 חלה התפרצות געשית ליד העיירה גרינדוויק בדרום מערב איסלנד. זוהי ההתפרצות הרביעית מסוגה באזור זה מאז דצמבר. כל תושבי העיירה פונו בבטחה לפני תחילת ההתפרצויות.
לדברי הרשויות האיסלנדיות בטוח כעת לטייל באיסלנד והפעילות הגעשית כאן אינה מסוכנת, בתנאי שמקפידים על כל הנחיות הבטיחות.
פעילות געשית היא נורמלית באיסלנד, הודות לפירוק הלוחות הטקטוניים של צפון אמריקה ואירואסיה. המקומיים רגילים לאירועים כמו רעידות אדמה והתפרצויות, והרשויות יודעות להתמודד עם מצבים כאלה. חצי האי רייקיאנס, במיוחד, שופע נופים וולקניים מדהימים והוא מוגדר כגיאופארק עולמי של אונסק"ו. מאז 2021 יש פעילות מוגברת כאן, סביב האזור הוולקני Fagradasfjall. הוא מסמן את תחילתו של מחזור געשי חדש באזור, ומדענים צופים כי פעילות זו עשויה להימשך עוד עשרות שנים.
מאז 2021 מדובר בהתפרצויות סדקים שהן קטנות בהרבה בהיקפן ואינן מייצרות אפר ועל כן אינן משבשות טיסות וסיורים. נמל התעופה קפלאוויק פתוח כרגיל, טיסות מתקיימות ללא שיבושים, כך גם העברות משדה התעופה, וכביש הטבעת (הכביש הראשי סביב איסלנד) נשאר פתוח כרגיל וכל הסיורים מתקיימים כמתוכנן.
עם זאת כדאי לדעת כי אתר הלגונה הכחולה עשוי להסגר באופן זמני בהתראה קצרה בשל הקרבה לאתרי ההתפרצות.
לאחר שהרשויות הכריזו שהמצב בטוח, האתרים נפתחו, כדי שהמקומיים והמבקרים יוכלו להגיע לאתרי ההתפרצות באופן אישי. צפייה בלבה הכתומה המהפנטת היא חוויה של פעם בחיים עבור מטיילים רבים.
בכל מקרה, אם אתם מתכננים טיול באיסלנד, חשוב להישאר מעודכנים, להיות מחוברים לתקשורת ולהיות עירניים לכל שינוי.
למידע נוסף
1. BLUE LAGOON - הלגונה הכחולה הוא הספא הידוע ביותר בעולם. כאן תיהנו מטבילה במרחצאות של מים גיאותרמיים כחולים בהירים שנשאבו מעומק של 2000 מטרים מתחת לפני השטח. הטמפרטורה היא תמיד 37-40 מעלות צלזיוס (98-104°F), בכל ימות השנה.
2. הפארק לאומי ÞINGVELLIR תינגווטליר - פארק זה הוא אחד האתרים ההיסטוריים המפורסמים ביותר באיסלנד ונכלל ברשימת המורשת העולמית של אונסק"ו לשנת 2004. באזור זה תחשפו לגיאולוגיה ייחודית ותופעות טבע מדהימות - מפלים, מעיינות חמים והרי געש. זהו גם אחד המקומות היחידים בעולם שבו תוכלו לראות נדידת יבשות. הפארק הוא גם יעד פופולרי לפעילויות מים כגון צלילה ודיג.
3. REYKJAVIK - עיר הבירה של איסלנד, הממוקמת בצפון, למרות גודלה זו עיר מפתיעה בתרבות הדינמית ושוקקת החיים. כדאי לבקר במוזיאון הפתוח Arbaejarsafn הממחיש כיצד האנשים האיסלנדיים חיו בעבר ולשלב ביקור באתרים מודרנים המייצגים את האדריכלות המודרנית והחזון של היום, ביניהם ניתן למנות את ה-Perla גייזר מלאכותי שבראשו מסעדה מסתובבת ממנה תצפית יפה על העיר, מרכז הקונגרסים HARPA, וכנסיית הדלגרים Hallgrimskirkja שאף היא מספקת תצפית מרשימה ממרומי 73 המדרגות.
4. הפארק הלאומי Vatnajökull - סעו עם הקרוואן שלכם לפארק הלאומי Vatnajökull. שם נמצא קרחון VATNA GLACIER, אחד הקרחונים הגדולים ביותר באיסלנד, אשר מכסה 13% משטח האי ובעל מסת הקרחון הגדולה ביותר באירופה. המקום מצטיין בנופים של עמקים וקניונים מרהיבים. הנוף המקיף את הקרחון הוא מגוון מאוד - בחלק הצפוני של אזור זה תראו את הרי הגעש Askja, Kverkjöll ,Snæfell הבולטים ביותר באזור ונהרות קרחונים רבי עוצמה. בחלק המזרחי תמצאו ביצות עצומות ומרחבים פתוחים. הצד הדרומי מאופיין ברכסי הרים יפים, וקרחונים רבים הנמצאים ביניהם.
5. הפארק הלאומי JÖKULSÁRGLJÚFUR - איזור טבעי זה כולל מפלים קסומים, קניונים גדולים וסלעים מרשימים, בכל הצורות וגדלים. הפארק הלאומי Jökulsárgljúfur מושלם לטיולים רגליים ופעילויות ספורטיביות אחרות.
רחצה וטבילה בבריכות חמות באויר הפתוח הוא הבילוי המועדף על האיסלנדים. אל תשכחו להביא בגדי ים ! |
• רחצה במרחצאות התרמיים (כמו הלגונה הכחולה, בחצי האי רייקיאנס, לא רחוק מריקיאוויק)
• שייט תצפית בלוויתנים
• ביקור בחווה טיפוסית לגידול סוסים איסלנדים, להכרת אורח החיים של החקלאיים ובשילוב של רכיבה מהנה
• טיול על קרחון באופנועי שלג או רכבי שלג
• טיול במזחלות כלבים
• ראפטינג
• שייט ברכבי אמפיבי בלגונת הקרחונים
גזע הסוסים האיסלנדים מבוקש בכל העולם, אלו סוסים שריריים, חזקים במיוחד, נמוכים (לא סוסי פוני) ומאוד ידידותיים. תכונה ייחודית להם היא יכולת ריצה וריחוף על רגל אחת ולכן משתמשים בהם למופעי ראווה. הרכיבה עליהם מקנה תחושת ריחוף ונחשבת לאחת האטרקציות המומלצות והמהנות. |
העונה המומלצת לטיול באיסלנד היא בחודשי הקיץ יולי-אוגוסט, בהם שורר אור 24 שעות ביממה. אז תוכלו למצוא רבים מתושבי איסלנד מבלים בחוץ עד השעות הקטנות של הלילה.
החורף קר וחשוך (4 שעות שמש ביממה) ולכן אינו עונה מתאימה להגיע לשם, במיוחד לנו הישראלים שאינם רגילים לטמפרטורות קיצוניות.
הדבר החשוב ביותר שיש לזכור לגבי טיול באיסלנד הוא מזג האויר ההפכפך. אפילו בעונת הקיץ מזג האויר עשוי להתהפך בן רגע משמש נעימה לגשם שוטף, קור ובעיקר רוחות עזות! התופעה מתעצמת בעיקר בנסיעה באזורים הרריים, שם הרוח עשויה להיות מסוכנת במיוחד.
אז מה עושים אם יש רוח עזה? חשוב: בשום פנים אין להמשיך בנסיעה ובמיוחד אם מהירות הרוח עוברת את ה-15 מטר בשניה! במקרה כזה יש לעצור, לתפוס מחסה כאשר החלק הקדמי של הרכב פונה לכיוון הרוח ולהמתין בתוך הרכב עד שהמצב יירגע.
נסו לצפות מצב של רוח מתקרבת מראש על פי סימנים בשטח כמו עצים מתנודדים ברוח, תנודת גלים וכדומה. מומלץ גם לשאול מקומיים, הם ישמחו לשוחח איתכם בנושא ולייעץ לכם.
הטמפרטורה באיסלנד עשויה לרדת מתחת לאפס גם בחודשי הקיץ, במיוחד בשעות הלילה. ובאופן כללי ככל שתעפילו למקומות גבוהים, הטמפרטורה תרד ותהיו צפויים למשקעים רבים יותר.
אתר לבירורי בנושא מזג האויר ותחזית
טלפון לבירורים: weather service phone, +3541778
הכביש העיקרי באיסלנד הוא כביש מספר אחת הנקרא גם כביש הטבעת - The Ring road. כביש זה מקיף את האי ואורכו הכולל כ-1339 ק"מ. מרבית הנסיעה מתבצעת על כביש סלול, אספלט, אי כי באזורים המרוחקים יותר תנאי הדרך עלולים להיות קשים ואף בלתי אפשריים לרכב שאינו רכב שטח.
ככלל, מרבית הדרכים באיסלנד הן דרכי עפר תלולות וצרות בעלות שולי עפר, או זרועות חצץ.
רוב הדרכים הן דו סיטריות ומפותלות, מה שמחייב נהיגה איטית עירנית וזהירה במיוחד.
חשוב מאוד להאט בכל פעם שהכביש הופך מאספלט לדרך עפר.
חשוב מאוד להאט כאשר כלי רכב מגיע ממולכם. אין לרדת לשולי העפר – סכנת התהפכות.
יש לשמור על מהירות נמוכה במיוחד, בסיבובים בכבישים צרים בהם שדה הראייה שלכם מוגבל.
מעבר על גשרים וחציית נהרות: אותם כללי זהירות חלים לגבי נסיעה על גשרים שעשויים להיות צרים ומתאימים רק לכלי רכב אחד שעובר בנתיב.
נסיעה מעל נהרות או נחלים ללא המצאות גשר מעליהם אסורה בהחלט.
רצוי להמתין לכלי רכב נוסף שיהיה בסביבה לפני שאתם חוצים את הנהר לבדכם.
השילוט מועט יחסית, גם במקומות המתוירים יותר, ועל כן מומלץ לתכנן מראש את מסלול הנסיעה. יש כמובן להצטייד תמיד במפת דרכים מפורטת.
חשוב: קרוואנים אינם רשאים לנסוע על דרכים המסומנות ב-"F". המפרים כלל זה עשויים להיקלע לצרות או ללא כל כיסוי ביטוחי. כבישי ה- "F-Roads" מחברים את כביש הטבעת עם מרכז האי שהוא הררי יותר ובו שמורות טבע שניתן להגיע אליהן עם רכב 4X4 בלבד.
בעלי חיים שרועים בשלווה בשולי הכביש עלולים לחצות את הכביש בפתאומיות ולגרום לתאונה. היו עירניים!
מהירות מותרת: 90 קמ"ש על כבישי אספלט, 80 קמ"ש בשאר הדרכים, ו-30-50 ק"מ בכביש עירוני.עם זאת זיכרו כי הכי חשוב להפעיל שיקול דעת ולנהוג לפי מצב הדרך ומזג האויר.
הנהיגה באיסלנד היא בצד ימין של הכביש.
חגורות בטיחות הן חובה לכל ילדי מגיל 6 ומטה.
אלכוהול ושימוש בסלולרי אסורים בזמן הנהיגה.
אתר למידע נוסף ובירור על מצב הכבישים ובטלפון 1777 של מינהל הכבישים הציבוריים.
להלן רשימה חלקית של כבישים המועדים יותר לרוח פתאומית שעשויה להוות סיכון:
• Kjalarnes
• Hafnarfjall
• (South of Eyjafjöll mountain (Steinar
• (Snæfellsnes (South; Suðursveit, North; Grundarfjörður, Fróðárheiði
• (South of Vatnajökull glacier; From Svínafell - Hof (Eastern winds) and Kvísker (N-West winds
• (East Coast from Lón to Berufjörður (Vattarnes, Hvalnes
• (Ingólfsfjall (Near Selfoss
• (Ennisháls (Strandir
דאגו תמיד שמכל הדלק ברכב יהיה מלא, במיוחד בנסיעה למקומות מרוחקים מאזורים עירוניים בהם פריסת תחנות הדלק היא דלילה.
הביאו איתכם בגדים חמים בשיטת השכבות. מעיל גשם, פליז, כפפות וכובע, נעלי הליכה ולא לשכוח בגדי ים לרחצה בבריכות התרמיות.
איסלנד מרושתת היטב בחניוני קמפינג המציעים מגוון של מתקנים ושירותים כולל בריכות שחיה. מרבית הקמפינגים פתוחים מתחילת יוני ועד סוף אוגוסט או עד אמצע ספטמבר, תלוי במיקום. בעונת התיירות הבוערת חניונים לאורך כביש הטבעת (Ring Road) מתמלאים במהירות, כדי להזמין מקומות הרבה זמן מראש.
עקרונית ניתן לחנות קרוואנים מחוץ לחניון ולפחות במרחק של 1 ק"מ מהחניון ובלבד שלא יהיה בשטח פרטי או בתוך שמורת/פארק טבע.
לקמפינגים באיסלנד
באתר Campingcard | Útilegukortið (utilegukortid.is) ניתן לרכוש כרטיס הנחה למספר חניונים נבחרים באיסלנד.
דוגמא למסלול טיול באיסלנד
https://selfie.motorhome.co.il/Selfie/TripSearchResults.aspx
הטבע הפראי הוא מעניין אך עשוי להיות גם עוין וקשה למי שלא מורגל בו. לכן יש להתכונן לנסיעה ולהכין את עצמכם לנהיגה בתנאים שאינכם מכירים.
• התכונננו ולמדו על האזור מראש, הכירו את המסלול ותוואי הדרך.
• הצטיידו במפת דרכים מפורטת.
• דאגו שיהיה מישהו בארץ שיידע על נסיעתכם.
• בידקו את תחזית מזג האוויר ואת תנאי הכבישים.
• הצטיידו בביגוד מתאים.
• בדקו את מצבם של הנוסעים וודאו כי כולם בסדר
• התקשרו 112 מספר חירום של איסלנד לכל מקרה
• דווחו על מיקומכם
• דווחו על האירוע
• מיסרו את פרטיכם
• אל תנתקו את הטלפון עד שתשמעו OK - שקיבלו את שיחתכם. יש מספר אזורים באיסלנד בו לא תהיה קליטה לטלפונים סלולרים. במידה והינכם באזור ללא קליטה, נסו לנסוע 1-2 ק"מ לאזור עם קליטה טובה יותר.
• דווחו מיידית לתחנת ההשכרה
צילומים: משפחת ניב, רוני מתתיהו
שבועיים באיסלנד בשני קרוואנים
טיול בארץ הקרח והאש, איסלנד
עשרה ימים באיסלנד
שבוע בקרוואן באיסלנד
טיפים לטיול באיסלנד
סצינה מסרט ג'יימס בונד "למות ביום אחר", שצולמה בלגונת הקרחונים